header v2

yt iconfb icon

logo

logo pk2 01 logo pk2 02
logo pk2 03 logo pk2 04

 

A Praxisközösség szó a magyar egészségügyben eddig ismeretlen fogalomnak számított: maga a Modellprogram alkotta a háziorvosok, házi gyermekorvosok és munkájukat kiegészítő további egészségügyi szakemberek csoportjának az elnevezésére, melyek a modellprogram céljai megvalósulása érdekében működnek együtt.

A Modellprogram keretében 16 észak- és kelet-magyarországi település, összesen 24 háziorvosi praxisa állt össze az alábbi négy Praxisközösséggé a humánerőforrás hatékonyabb hasznosítása és a szolgáltatások optimális szervezése érdekében.

Berettyóújfalu Praxisközösség        

Települések: Berettyóújfalu, Hencida, Komádi, Magyarhomorog, Mezőpeterd 

Borsodnádasd Praxisközösség

Települések: Borsodnádasd, Borsodszentgyörgy, Arló, Járdánháza

Heves Praxisközösség 

Települések: Heves, Átány, Kömlő, Tiszanána

Jászapáti Praxisközösség

Települések: Jászapáti, Jászivány, Jászkisér

praxisközössegek telepulesek

 

A Praxisközösségek lényege, hogy a háziorvosi, házi gyermekorvosi praxisok kiegészülnek dietetikussal, gyógytornásszal, egészségpszichológussal, népegészségügyi szakemberrel, praxisközösségi nővérrel, védőnőkkel, hogy szorosabb kapcsolatot alakíthassanak ki a praxisokkal, hatékonyabban gyógyítva a hozzájuk forduló pácienseket és a prevenció irányába fordítva figyelmüket. 

A háziorvosok eredményes munkáját segítik az egészségfejlesztéssel és népegészségüggyel foglalkozó szakemberek is. Tevékenységük nyomán a háziorvosi ellátás mellett aktív prevenciós tevékenység valósul meg, kiegészülve helyi közösségi programokkal, szolgáltatásokkal, köztük egyéni és csoportos életmód tanácsadással.

Az egyes praxisközösségek helyi lakosainak jobb elérését, eredményesebb bevonását településenként 2-2 fő segéd egészségőr segíti, akik a háziorvosok és a kisebbségi önkormányzatok közreműködésével kerültek kiválasztásra. A segéd egészségőrök speciális, OKJ szintű képzést kaptak, ami későbbi szakmai életútjukhoz is segítséget nyújt.

 

alapel bwhozzajar bwminiszterelnokseg bw
A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.
The project is supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution.
www.svajcihozzajarulas.hu

Copyright © 2015 - Alapellátás-fejlesztési Modellprogram. Minden jog fenntartva!