header v2

yt iconfb icon

logo

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram Jászapáti Praxisközössége a XII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából, a Mályvavirág Alapítvánnyal együttműködve Keresd a GyöngyöM! címmel akciót hirdetett Jászapátin és Jászkiséren is. A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusában alakult azzal a céllal, hogy széles körben tájékoztassa az egészséges nőket a méhnyakrákról és felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára, valamint támogassa a méhnyakrákos betegeket a testi és lelki felépülésben és információval segítse őket a gyógyulás időszakában.

 

„Boglárka” januárban vette fel a kapcsolatot a Jászapáti Praxisközösség munkatársaival, miután olvasta a felhívást. Ő méhnyakrákon átesett fiatal Nő, Anyuka, Feleség, aki szerette volna megosztani történetét velünk és Nő társaival, hogy, mint egy igazi Mályvalány, felhívja a figyelmet erre a betegségre. Pongrácz-Elek Ágnes, népegészségügyi koordinátor egy interjú keretében készített cikket történetéből.


1. Mesélj magadról! Hogyan derült fény a betegségedre?


-Két gyermekem van, egy kisfiú és egy kislány, akik között 3 év van. Férjnél vagyok, GYES-en, jelenleg le vagyok százalékolva D kategóriában. Második babánk rögtön megfogant, minden rendben volt, rendszeresen jártam a vizsgálatokra. Voltak tüneteim, mint pecsételő vérzés, vízszerű folyás, amelyek gyógyszerek hatására sem múltak el. Mikor orvosom is tapasztalta egy vizsgálat során, hogy baj van, rákszűrést végzett, ekkor már 5 cm-es daganatom volt, félidős terhes voltam. Azonnal Budapestre küldtek olyan orvoshoz, aki ilyen esetekkel foglalkozik.


2. Milyen lehetőségek közül választhattál?


-Két lehetőségem volt: megtartom a babát és 3 kemoterápiából álló kezelést kapok vagy azonnal megszakítják a terhességet. Természetesen vállaltam a kezelést. 32. héten császármetszéssel egybekötött Wertheim-műtéten estem át. A méhet eltávolították, a petefészkek maradtak a hormonok miatt. Orvosomhoz 3 havonta jártam kontrollra.
Egy évre rá lett egy áttétem. 2016 októberében vették észre. Jobb oldalon a végbél és a hólyag között lett egy áttét, újra kezelést kaptam, ezúttal sugárkezelést is a kemoterápia mellett. Ezáltal a petefészkek le is álltak. Azóta rendben vagyok, eltűnt a daganat. Ha újra operálni kellett volna, kivezették volna véglegesen a hólyagomat és a végbelet. Szerencsére erre nem került sor. Háromhavonta járok kontrollvizsgálatokra: CT, rákszűrés, MRI.


3. Milyen nehézségekkel néztél szembe ebben az időszakban?


-Műtét után 3 hétig volt egy katéterem, mert ilyen műtéten átesett nőknél vizeletproblémák jelentkeznek, a vizeletürítési inger kevés nőnél jön vissza, annyit érzek, hogy tompa fájdalom, feszülés van a hólyagban. Aki nem tudja megtanulni az ürítést, annak eldobható katéterrel katétereznie kell magát, mérni a vizelet mennyiségét. Addig nem jöhettem haza kórházból, amíg ezt nem tanultam meg. A vizeletürítés egy évig helyre jöhet, nekem sajnos nem tért vissza. Emellett a székletürítés is zavart szenved. A Hunyadi víz, mályva tea sokat segít ezeken a problémákon. A hüvely végén csonk keletkezett, ezáltal rövidül a hüvely, amely kihat a szexuális életre is. Síkosító használatát javasolták.


4. Milyen hatással volt a születendő babára a betegég?


-Koraszülött volt a gyermekem. Mondtam, hogy csak akkor vállalom a kezelést, ha nem lesz a babámnak baja. Megnyugtattak. Koraszülöttségből adódóan vannak azok a problémák, amiket észrevettem. Minden nehezebben megy neki: felülés, mászás, beszéd… Orvosom mondta, hogy már 20 év körüli az a gyermek, aki elsőként úgy született, mint az én kislányom, hogy az anyukája hasában volt, mikor az kemoterápiát kapott és teljesen egészséges.


5. Változtattál-e az életmódodon, személyiségedet hogyan változtatta meg a betegség?


-Táplálkozásomon annyiban változtattam, hogy több magas rosttartalmú ételt fogyasztok, hunyadi vizet iszok, jobban odafigyelek. Kipróbálok olyan dolgokat, amik az emésztésre kedvező hatással vannak. Nem dohányzom, nem iszok, ezen nem is kellett változtatni.
Személyiségem sokat változott, rosszul éltem meg, főleg, hogy kétszer küzdöttem meg a betegséggel. A harmadiknál nem biztos, hogy lenne esélyem, de pozitívan állok hozzá, pozitívan élek meg mindent. Ez valami lecke volt és biztos, hogy lelki okai is voltak, tudom is mi válthatta ki: stresszes voltam abban az időszakban, és biztos, hogy befolyásolta a betegséget. Most nem érzek ilyen stresszt, magam próbáltam feldolgozni az eseményeket. Ma már csak akkor vagyok ideges, ha valami tényleg van, előre nem, mint régen. Pl.: Mi lesz, ha rossz lesz az eredmény? Ilyenekre nem gondolok...


6. Mi a véleményed a HPV-elleni védőoltásról?


-Különböző fórumokon olvastam, hogy sokan kaptak védőoltást és ugyanúgy kialakult náluk a betegség. De! A védőoltás csak a HPV legmagasabb kockázatú típusai ellen védenek, a többi ellen nem, és azok is okozhatnak méhnyakrákot, így nem ad 100%-os védettséget. Remélem, mire a kislányom 7. osztályos lesz, változik a védőoltás is. És utána is járni kell szűrésre! A nők 90%-a átesik valamilyen HPV fertőzésen, lehet az tünetmentes, átmeneti, van, ami szemölcsöket okoz és van, ami méhnyakrákot. Ha immunrendszerünk jól működik, védekezünk ellene.


7. Hogyan találkoztál a Mályvavirág Alapítvánnyal? Miben voltak a segítségedre?


-Interneten ajánlották őket, elmeséltem nekik a történetemet, mert ez a belépő  Nagyon sok dologra kaptam választ a Mályvalányoktól. Akkor kezdtem el foglalkozni csak a betegséggel, mikor szembesültem vele, ha tudtam volna ezeket a dolgokat, akkor minden másképp alakul. A műtétről sem tudtam semmit, nem mondták el, hogy ez nem ilyen egyszerű.


8. Mit tanácsolnál Nő társaidnak?


-A méhnyakszűrést mindenképpen. Én nem jártam méhnyakszűrésre, viszont voltak jelek korábbi terhességemnél is, amik elmúltak szülés után, ezekre érdemes odafigyelni! Gondolják meg, milyen orvost választanak! Aki nem tud erről a dologról túl sokat, és fény derül a betegségre, annak nagyon nehéz lesz, Tóth Icó Minden Anyuka meggyógyul című könyvét ajánlom, amiben részletesen le vannak írva azok a kérdések és válaszok, amiket nem merünk feltenni.


9. Milyen terveid vannak a jövőben?


-Az idén szeretnék már kicsit dolgozni, emberek közé menni, a lelkemnek szüksége van a közösségi életre.


10. Miért vállaltad az interjút?


-Azért ajánlottam fel a segítségemet, mert szerettem volna viszonozni azt a támogatást, amit kaptam és láttam, hogy ebben a térségben nem ismerik ezt a témát és vártam, hogy mikor jut el ez a dolog ide is. Szívesen elmondom bárkinek a történetemet, ha valaki ebbe beleesik, segítenék, tolnám, fognám a kezét. Ha az interjúval tudok segíteni, akkor örülök, hogy több mindenkihez jut el. A jó cél érdekében félreteszem a szorongásaimat és elmesélem. Most jól vagyok, jól érzem magam a bőrömben, megugrottam a saját árnyékomat!

 

 

 

 

 

 

alapel bwhozzajar bwminiszterelnokseg bw
A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.
The project is supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution.
www.svajcihozzajarulas.hu

Copyright © 2015 - Alapellátás-fejlesztési Modellprogram. Minden jog fenntartva!