header v2

yt iconfb icon

logo

 

Ezen cikkünkben Palik Petrát , a Jászapáti Praxisközösség praxisközösségi nővérét és praxisközösségen belül végzett áldozatos tevékenységét ismerhetjük meg. Petrának a praxisközösség nem csak munkát, hanem egy támogató, családias légkört is biztosít a kezdetektől fogva, segítve őt nap mint nap az eredményes és szívvel-lékekkel végzett munkában. Az alábbiakban az ő bemutatkozását olvashatjuk. 

 

Palik Petra vagyok, a Jászapáti Praxisközösség praxisközösségi nővére.
2015. július óta dolgozom az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram csapatában. Szülésznői és gyógyszertári asszisztensi végzettséggel rendelkezem. 5 éve élek Jászapátiban. Kisfiam 2 éves volt, amikor újra elkezdtem dolgozni. Fontos volt számomra, hogy helyben találjak munkát, és az is, hogy emberekkel foglalkozzak.
Amikor elkezdtem dolgozni, még javában zajlott az egészségi állapot felmérés. Minden nap a háziorvosi rendelőben kezdtem, mert a rendelési idő alatt sok klienst el tudtunk érni. A segéd-egészségőrök és a népegészségügyi szakdolgozó nagy segítségemre voltak kezdetekben, a szűrések ideje alatt. Minden klienst alaposan kikérdeztünk az életmódjáról, a táplálkozási és dohányzási szokásokról, fizikai aktivitásáról, családban előforduló betegségekről, valamint az eljárásrend szerint meg is vizsgáltuk őket. Vérnyomást, magasságot, testsúlyt mértünk, látásélességet néztünk, vizeletvizsgálatot, valamint Doppler vizsgálatot végeztem. Mivel a rendelőben találkoztam az emberekkel, sokkal nagyobb bizalommal fordultak hozzám panaszaikkal. Több érszűkületben szenvedő beteget szűrtem ki, és így időben kezelést kaptak háziorvosuktól. Volt olyan eset is, amikor már csak az érsebészeten tudták a problémájukat orvosolni.
A városunkban a tavaszi és nyári időszakokban számos program került megrendezésre, amelyekben mi, szakemberek is részt veszünk. Ilyenkor a felnőtteket és a gyerekeket is szívesen látjuk Egészség-sátrunknál. Ezt már minden helyi ember tudja, várja, és örömmel keresik fel egészséges életmóddal kapcsolatos feladatainkat, vetélkedőinket, valamint igénybe veszik a vérnyomás- és vércukor mérést, egyéb szűréseinket, és az ezt követő életmód tanácsadásokat.
Havonta megrendezzük a Mi nők Klubot, ahol sok helyi hölgy vesz részt, és minden hónapban új témával készülünk. A klubban rendszeresen előadásokat tartottam nőgyógyászati problémákkal kapcsolatban, amely nagy érdeklődésre tartott számot.
2017-ben először tartottam Kismama klubot is a védőnővel együttműködve, ahová az először szülő anyukák kerültek meghívásra. Ennek keretében három alkalmas foglalkozáson a terhesség szakaszait, a szülést és a gyermekágyas időszakot is megbeszéltük.
2017. nyarán második alkalommal szerveztük meg az Egészség-tábort, ahová hátrányos helyzetű roma és magyar gyerekeket hívtunk meg. Kaptam egy napot, amikor nekem kellett a gyerekekkel foglalkozni. Ilyen alkalmakkor a függőségek veszélyeire hívom fel elsősorban a figyelmüket. Szituációs játékokat találtam ki, amelyek során a kicsit érezhetik, milyen is a káros szenvedélyek visszautasítása, megtanulják, hogyan kell ezekre nemet mondani.
Amikor az egészségi állapot felmérés feladatát a praxisok vették át a szűrő csapattól, akkor sem unatkoztam, mert új kihívás elé állított Elek Ágnes, a népegészségügyi koordinátorom.

Mivel szülésznő végzettséggel rendelkezem, úgy gondoltuk, hogy az iskolásokat segíthetném a szexuális élet útvesztőiben. Már a 3. tanévben járom az iskolákat, és előadásokat tartok a következő témákban:
Kamasz Panasz
• A szexuális együttlét rejtett veszélyei
• Hogyan vigyázzak a lányra és magamra?
• Kiskorú lányok korai gyermekvállalásának hátrányos biológiai, társadalmi, gazdasági következményei
• Szexuális úton terjedő betegségek
• Fiatalkori terhesség és a szülés hátrányai
• Függőségeink, drogprevenció, hogyan mondjunk NEM-et?

Ezek az előadások a jelzőrendszeri értekezleteken is bemutatásra kerültek a jelzőrendszeri tagok számára, hiszen ők azok, akik közeli kapcsolatban állnak a hátrányos helyzetű családokkal, és érdemben segíteni tudnak. A jelzőrendszeri megbeszélések havi egyszeri alkalommal kerülnek megrendezésre és mi akkor kapunk erre meghívást ha érintettek vagyunk a témában. Városunkban nagy számmal vannak jelen olyan nők, akik nagyon fiatalon vállalnak gyermeket, ez volt jellemző szüleiknél is, ezt a példát követik.
Sok drogproblémával küzdő fiatal él a praxisközösségi településeken. A diákok egy- egy ilyen előadás alkalmával könnyebben megnyílnak, és tabuk nélkül beszélnek drogfüggő társaikról. Amikor eljövök tőlük, akkor szembesülök azzal a ténnyel, hogy mennyire keveset tudunk a drogok valós hatásairól. Az egyik jelzőrendszeri értekezlet alkalmával egy rendőr előadását hallgathattam meg a drog-helyzettel kapcsolatban, amely nagy segítséget jelentett a diákok irányába történő előadásmódban, új ismeretekkel bővült a tudásom.
Mikor meglátnak a gyerekek az iskolában, már tudják, milyen témát fogunk boncolgatni, és szívesen beszélgetnek róla. Sok kérdésük van minden találkozáskor.
Számomra a praxisközösség egy új családot adott.

 

 

 

 

 

 

petra3

 

 

 

petra5

 

 

 

20170331 102906

 

 

 

petra7

 

 

 

petra9

 

 

 

 

 

 

 

 

alapel bwhozzajar bwminiszterelnokseg bw
A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.
The project is supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution.
www.svajcihozzajarulas.hu

Copyright © 2015 - Alapellátás-fejlesztési Modellprogram. Minden jog fenntartva!