header v2

yt iconfb icon

logo

„Együnk együtt egészségesen” elnevezésű egészségnapot tartottunk Borsodnádasdon, 2017. november 4-én Borsodnádasd Város Önkormányzata, Borsodnádasd Roma Kisebbségi Önkormányzata, a Borsodnádasdi Közösségi Ház és Könyvtár, valamint az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram Borsodnádasd praxisközösségének közös szervezésében.


A rendezvény azzal a céllal került megrendezésre, hogy dietetikus szakember vezetésével egészséges ételek elkészítési technikái kerüljenek bemutatásra. Az Egészségnap keretein belül egy főfogás 3 különböző variációja mellett egy egészséges alapanyagokból elkészített desszert előállításának módjaival is megismerkedhettek a résztvevők, majd a kész fogások elfogyasztásra kerültek. Az egészségközpontú rendezvényt hosszas előkészületek és egyeztetések előzték meg; a tervezés fázisában Szabó Edit népegészségügyi koordinátor szakemberünk és Berecz Zsoltné segéd-egészségőrünk közreműködésével egy előzetes programtervet állítottak össze, majd a Borsodnádasdi Roma Kisebbségi Önkormányzat és a rendezvény többi társszervezőjével folytatott egyeztetést követően megszületett az egészségnap programterve.
A rendezvényre meghívást kaptak a szomszédos települések roma kisebbségi képviselői is. Az Egészségnap promóciós kampányának keretein belül kül -és beltéri plakátokat helyeztünk ki, valamint segéd-egészségőreink segítségével személyre szóló meghívók által igyekeztünk eljuttatni a rendezvény hírét és üzenetét a helyi lakosság számára.
Az Egészségnap remek lehetőséget biztosított arra, hogy megismertethessük a helybéliekkel a Pataki-tál nyújtotta kíméletes és egészséges ételkészítési módot, melynek segítségével megőrizhető a benne elkészített gasztronómiai fogások vitamintartalma. Az emberiség kezdeteitől használt cserépedény jelentős szerepet tölt be az egyes jelenkori gasztronómiai irányzatokban, mivel vannak olyan ételek, melyek elkészítésében kulcsfontosságú szerepet tölt be ez a cseréptál.
A Pataki-tálban készülő ételeink könnyen megpárolódnak, megőrzik ízüket és vitamintartalmukat. Ezen cserépedény használata mellett fontos szerep jutott a sütőzacskó alkalmazásának a sütés-főzés alkalmával, mely az elmúlt évek egyik reformjának számít a hazai konyhák világában, hiszen számos előnyös tulajdonsággal bír. Ezek közül kiemelendő, hogy használatával akár hozzáadott zsiradék nélkül, diétás formában tudjuk elkészíteni ételeinket; továbbá a belerakott húsok és zöldségek saját levükben párolódnak, megőrizve aromájukat és vitamintartalmukat.
Az egészséges ételek elkészítéséhez serpenyőt is használtunk. A serpenyőben történő sütésnél olivaolajat, illetve kókuszzsírt alkalmaztunk a csirkemell elkészítéséhez. Választásunk azért esett a csirkemellre, mint húsfélére, mert alacsony zsírtartalma és magas fehérjetartalma miatt kiválóan beilleszthető az egészséges étrendbe; ezen felül számos elkészítési módja ismert: készíthetjük csíkokra vágva, kockázva vagy szelet formájában, valamint alkalmazhatunk különféle pácolási technikákat. A csirkemell mellé többfajta reformköret készült: bulgur, azaz tört búza (a török éttermekben török rizsként is nevezik), barna rizs, kuszkusz, valamint köles vörös lencsével, melyek szintén speciális elkészítési módot igényelnek. A felszolgált köretek nagy része ismeretlen volt a rendezvény résztvevői számára, ennek ellenére megkóstolták és ízlett is nekik, az összeállított recepteket is szívesen vitték haza.
A kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából kiemelt jelentőséggel bír a főétkezések alkalmával elfogyasztott ételek megfelelő fehérje-, rost-, zsír-és szénhidráttartalma. Ennek jegyében a csirkemell mellé kíméletes eljárással készített zöldségeket tálaltunk. Desszertként gyümölcssalátát készítettünk friss gyümölcsök, valamint méz és natúr joghurt felhasználásával.
Miközben a sátorban a különféle egészséges fogások elkészítése folyt, addig a Közösségi Ház és Könyvtár épületében az egészségnap résztvevői vérnyomásmérésen és érszűkület vizsgálaton vehettek részt. A gyermekek számára egy egészségkuckó került kialakításra, ahol a rajzoláson és színezésen kívül különböző egészség témájú totókat tölthettek ki. Az egészségtotók és különféle tesztfeladatok helyes megoldói közt ajándékokat sorsoltak ki a szervezők.
A közösen elfogyasztott ebédet követően a gyermekek számára szépségversenyt rendeztünk, melyre három kategóriában nevezhettek a résztvevők: 3-6 éves korcsoport kategóriában, 7-10 éves korcsoport kategóriában és 11-14 éves korcsoport kategóriában.
A program mind szakmai oldalról, mind pedig az Egészségnap résztvevőinek szemszögéből sikeresnek bizonyult, hiszen az egészséges táplálkozásra való törekvés szándéka több mint 80 főt hozott össze a rendezvény idejére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alapel bwhozzajar bwminiszterelnokseg bw
A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.
The project is supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution.
www.svajcihozzajarulas.hu

Copyright © 2015 - Alapellátás-fejlesztési Modellprogram. Minden jog fenntartva!