header v2

yt iconfb icon

logo

Életmód 2.0 konferencia a TÉT Platform szervezésében

2017. szeptember 28-án került sor a TÉT Platform szervezésében az Életmód 2.0 nevet viselő konferenciára. A Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform egy széles horizontú, társadalmi szintű kooperáció, mely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy a legkiterjedtebb módszereket alkalmazva felvegye a harcot az egészségtelen, mozgásszegény életmód, s az abból eredő elhízás illetve számos betegséggel szemben.
A Platform küldetéseként fogalmazta meg, hogy egy olyan véleményformáló és információs központként funkcionáljon, mely a testmozgás, az életmód és a táplálkozás területét öleli fel. A tudományos Platform hatékony működéséhez a témában érintett és az ezen a területen tevékenykedő felelős kormányzati szervek, tudósok és civil szervek, valamint az élelmiszeripari vállalatok képviselői járulnak hozzá kiterjedt összefogás keretein belül.


A tudományos szervezet már áprilisban ígéretet tett egy ún. Fehér Könyv megjelentetésére, mely kötet egy több kutatássorozatra épülő, táplálkozással és életmód-szokásokkal foglalkozó, felméréseken alapuló tudástár. A kiadvány elsődleges célcsoportjai a hatóságok mellett az élelmiszeripar szereplői. A szeptember 28-án megrendezésre kerülő Életmód 2.0 Konferencia alkalmával a Platform szakemberei arról tájékoztatták a résztvevőket, hogy néhány héten belül kezükben tarthatják ezen mérföldkőnek számító tanulmánykötetet. A konferencia kiváló terepnek bizonyult a kutatás eredményeinek prezentálására, valamint lehetőséget teremtett ezen eredmények mentén egy akcióterv felvázolására. A nívós rendezvényen a szakma legkiválóbb szakemberei képviseltették magukat.
A TÉT Platform tevékenységével kapcsolatos kutatások eredményeiről szintén a hamarosan megjelenő szakmai kötetben tájékozódhatnak az érdeklődők. Az előadások alkalmával-mintegy ízelítőként- a hallgatóság bepillantást nyerhetett az egyes kutatások módszertanába és eredményeibe. A széleskörű kutatások hűen és számszerűsítve világítanak rá a kor legégetőbb életmódbeli hiányosságaira, deficitjeire.
A kutatási eredményekre támaszkodva a kutatásban résztvevők 6 olyan jelentős beavatkozási pontot állapítottak meg, melyekhez egyúttal megoldási javaslatot is mellékeltek a szakemberek. Ezen kutatások több ponton is megegyeznek a svájci projekt keretein belül készült felmérésekkel, ennél fogva érdemes összevetni a két tudományos kutatási csoport munkája alkalmával képződött eredményeket.
A kutatás részeként a szakemberek felmérték a gyermekek táplálkozásra vonatkozó ismereteik szintjét (pl.: a kalória és az energia fogalmára vonatkozóan). A felmérés hozadékaként képződött eredmények függvényében kivitelezhető egy célzott beavatkozás a dietetika és az oktatás területén egyaránt.
A rendezvényen szó esett az egyre szélesebb körökben elterjedő egészségtudatos szemléletmódról valamint arról, hogy mekkora szerepe van az akaraterőnek és az egyéni elhatározásnak az életmóddal kapcsolatos szokások megváltoztatásában. Az egészséges életmóddal összefüggő szokások kialakításának és elsajátításának folyamatában elengedhetetlen szerepe van a pozitív önértékelés megerősítésének és a helyes stresszkezelési módszerek elsajátításának. Ezek elérésében segítséget nyújthatnak a pszichológus szakemberek is.
ársadalom minél szélesebb köreiben, melyet már részben sikerült megvalósítani a svájci projekt keretein belül, a fogyasztói szokások átalakítása révén. A projekt hozadékakA konferencia szereplői megismerkedhettek az Okostányér nevet viselő új magyar táplálkozási ajánlással a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) jóvoltából. Az egészséges felnőtt lakosság részére kidolgozott táplálkozási útmutató a legfrissebb tudományos kutatások tükrében határozza meg, hogy milyen típusú élelmiszerekből milyen mennyiséget tanácsos naponta elfogyasztani a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként. Az „az vagy, amit megeszel” elvre épülő ajánlás most már gyermekek számára is elérhető; eszerint naponta legalább egyszer ajánlott teljes értékű vagy teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut, napi négy alkalommal zöldséget illetve három alkalommal gyümölcsöt javallt fogyasztani. Ezek mellett kiemelt szerep jut a tej, tejtermékek, valamint a heti egyszeri hal fogyasztásának. Ezt az alkalmazást a MDOSZ szakemberei elsősorban a dietetikusok és oktatók figyelmébe ajánlják.

A konferencia igyekezett rávilágítani a legmarkánsabb táplálkozással kapcsolatos tévhitekre, melyek sajnálatos módon egyre szélesebb rétegeket érnek el. Számos önjelölt szakember és közéleti személyiség nyíltan hangoztatja tévedésen alapuló félrevezető nézeteit, melyek így több médiumon keresztül is eljutnak a gyanútlan médiafogyasztókhoz.
Éppen ezért a szakemberek felelőssége, hogy eloszlatva ezen tévhiteket, hiteles forrásként lépjenek fel a hamis informátorokkal szemben. Szükségszerű volna, hogy ők maguk is megjelöljenek olyan hiteles forrásokat-legyen az akár internetes felület-, ahol az érdeklődők szakszerű információkhoz jussanak életmód témában. 

A szakemberek fontosnak tartják továbbá a tudatos vásárlói szemlélet kialakítását a tént megjelentek az élelmiszerboltok polcain a teljes kiőrlésű pékáruk, valamint a chia mag és az annak felhasználásával készült élelmiszerek. A tapasztalt sikerek függvényében a szakma képviselői úgy vélik, érdemes lenne folytatni a lakosság egészségtudatos táplálkozásra való nevelésének folyamatát.
A TÉT Platform kutatásából az derült ki, hogy a fogyasztók esetenként nem tudják értelmezni a terméken található címkén álló információkat, noha azok fontos adatokat tartalmaznak az adott élelmiszer összetételére és tápértékére vonatkozóan.
A platform vizsgálatai a testmozgásra is kiterjedtek. Bár az oktatási intézményekben kötelezővé tett napi testnevelés révén némelyest javult a helyzet, az eredményes testmozgáshoz szükséges tárgyi feltételek nem minden esetben adottak. Éppen ezért a kívánt cél elérése érdekében további lépésekre van szükség. Rendkívül lényeges ránevelni a gyerekeket arra, hogy a szabadidejükben is szorítsanak helyet a testmozgásnak, s az iskola befejezését követően se hagyjanak fel a sporttal.

Hamarosan tehát mi magunk is kezünkben tarthatjuk a Fehér Könyvet, mely épp úgy hasznos útmutatóként szolgálhat Praxisközösségeink számára, mint az egészséges életmód mellett elkötelezett egyének részére.

 

 

 

 

 

 

alapel bwhozzajar bwminiszterelnokseg bw
A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.
The project is supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution.
www.svajcihozzajarulas.hu

Copyright © 2015 - Alapellátás-fejlesztési Modellprogram. Minden jog fenntartva!