header v2

yt iconfb icon

logo

2017. június 14-16. között került sor fogászati szűrővizsgálatokra Hencida és Komádi településeken a Máltai Szeretetszolgálat támogatásával, az OTP által működtetett szűrőbusz szolgáltatásainak igénybevételével. A szűrővizsgálatokra minden évben más-más helyszínen kerül sor, céljuk a hátrányos helyzetű településeken élő gyermekek fogászati szűrése.

A Berettyóújfalui Praxisközösség levélben fordult a Máltai Szeretetszolgálathoz, segítségüket kérve a preventív célú szűrővizsgálatok eredményes megvalósításához. Pethő Zsófia a Máltai Szeretetszolgálat képviseletében a szervezet segítségét és együttműködését ajánlotta fel, melynek eredményeként június 12-én Hencidán, június 14-én pedig Komádiban kerülhetett sor az évenként megrendezett egészségnap rendezvénysorozatra. Az előadásokkal és játékokkal színesített programok másodlagos célja az volt, hogy a gyermekek hasznosan tölthessék az utolsó tanítási napokat a nyári szünidő megkezdését megelőzően. A rendezvény megszervezésében a területi védőnők és a segéd-egészségőrök voltak Praxisközösségünk segítségére; az előkészületek részét képezte a bölcsődék, óvodák, iskolák, gyermekváros és a lakosság tájékoztatása a programról. Szükség esetén ezen intézmények vállalták a szülők hozzájárulását igazoló beleegyező nyilatkozatok összegyűjtését.
Az egészségnap rendezvényre több gyermek a szüleivel együtt érkezett, ezáltal lehetőség nyílt a személyes konzultációra is.
Hencidán az iskola udvarán parkolt a szűrőbusz, biztosítva a szűrésekhez szükséges víz-és áramellátást. A busz személyzetét egy fogorvos és egy fogászati asszisztens alkotta, valamint a busz sofőrje.
Komádiban a legforgalmasabb helyen, a városközpont főterén biztosított helyet az önkormányzat a fogászati szűrővizsgálatok számára.
A szűrést megelőző programok, előadások, bemutatók megtartásában, valamint a várakozási idő kellemes és hasznos eltöltésében praxisközösségünk szakemberei segédkeztek.
A gyermekek osztályonként vettek részt a programokon, melynek keretein belül először egy rövid előadást hallgathattak meg a szájápolás és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságáról, majd ők maguk demonstrálták a helyes fogmosás gyakorlatát. A várakozási idő alatt fogászati TOTO-t és kérdőíveket tölthettek ki, emellett lehetőségük nyílt gyakorolni a helyes fogmosás módszerét. A programon résztvevő gyermekek fogkefét, fogrémet és fogmosó poharat kaptak ajándékba.
A fogászati szűrőbuszon tevékenykedő szakemberek a helyszínen ellátták a minimális beavatkozást igénylő, elsősorban roma gyermekeket érintő eseteket. Ez azért is volt különösen fontos, mert ezeknél az eseteknél a szülők nem tudták megoldani a gyermekük fogorvosi vizsgálaton való részvételét.
A kétnapos rendezvény alatt közel 700 gyermek szűrése valósulhatott meg; ennek folyományaként mind a szűrőbusz szakdolgozói, mind pedig Praxisközösségünk szakemberei, valamint a programban résztvevő pedagógusok egyaránt eredményesnek ítélték meg a szűrővizsgálatokat.

 

alapel bwhozzajar bwminiszterelnokseg bw
A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.
The project is supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution.
www.svajcihozzajarulas.hu

Copyright © 2015 - Alapellátás-fejlesztési Modellprogram. Minden jog fenntartva!