header v2

yt iconfb icon

logo

 

Jászapátiban a gyermekek számára egészséges életmóddal kapcsolatos nyári tábort szervezett a Jászapáti Praxisközösség. Az egy hetes tábor, melynek fő helyszínéül az Egészség-Lak, ismertebb nevén a „régi bölcsőde” épülete szolgált, három egymást követő alkalommal került megrendezésre a nyári szünidő ideje alatt.
A június 26-30 között, valamint a július 24-28 között megvalósult táboroztatások elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekek számára kerültek megszervezésre, és elsődleges célkitűzésük az egészséges életmódra való nevelés volt. A szünidei rendezvényen résztvevő gyermekek toborzására a Praxisközösség segéd-egészségőrei vállalkoztak.

 

 

A három, egymást követő gyermektábor első napjainak fókuszában a mozgás állt: Urbán Ferenc gyógytestnevelő jóvoltából a résztvevők elsajátíthatták a kerékpáros KRESZ-t és a kerékpár felszereltségére vonatkozó ismereteket.
A Jászapáti KHSK (Kocsma Helyett Sport Klub) nevű helyszínen tett látogatás alkalmával a kis táborozóknak alkalmuk nyílt kipróbálni magukat az asztali sportjátékok olyan műfajaiban, mint a billiárd, darts, csocsó, ping-pong vagy éppen a tollaslabda.
A gyalogtúra során a gyermekek bepillantást nyerhettek a helyi Termelőszövetkezet életébe. A táboroztatások idején kiemelt szerep jutott a kerékpártúrának, melynek során az első héten Jászdózsára, majd a második héten Jászszentandrásra látogatott a csapat. A megtett kilométerek nemcsak fáradságot, de sikerélményt is jelentettek a gyermekek számára, akik a túra végén visszatértek kipihenni az út fáradalmait kiindulási helyükre, a régi bölcsőde épületébe.
A szerdai napon a főszerep az egészséges táplálkozásé volt Bakos Judit dietetikus jóvoltából. Ennek keretein belül elsőként különböző lisztből-teljes kiőrlésű, graham, rozs, illetve fehérliszt keverékéből készült-reform kenyereket süthettek a résztvevők. A kenyérsütést termékbemutatók követték, ahol Bakos Judit ismertette az érdeklődőkkel a különféle lisztfajtákat, a természetes édesítőszereket, zsírokat, olajokat és szuperélelmiszereket. Ezt követően lehetőség adódott joghurtkészítmények saját kezűleg történő elkészítésére és kóstolására. A dietetikus szakember felhívta a jelenlévők figyelmét a legkedveltebb üdítőitalok cukortartalmára, látványosan kockacukor mennyiségben bemutatva azt, illetve ismertette a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott táplálkozási ajánlást, az Okostányért. Ez egy ténylegesen tányér formájú étrendi bemutató, mely segít megmutatni, hogy az egyes élelmiszercsoportok, így a zöldség-és gyümölcsfélék, gabonafélék és fehérjeforrások milyen arányban kell, hogy szerepeljenek étrendünkben.
A nap záróakkordjaként a gyermekek számára lehetőség adódott reklámplakátok elkészítése révén kreatív oldaluk kibontakoztatására is.
A csütörtöki nap fókuszában a tisztaság, higiénia és elsősegélynyújtás témaköre állt. A Jászapáti praxisközösség segéd-egészségőrei- Borzáné Oláh Krisztina, Farkasné Oláh Mária, Duka Gábor, Nagyné Szilák Mária, Pintér Jánosné- irányított beszélgetésen és játékos feladatokon keresztül igyekeztek rávilágítani a személyes higiénia kérdésének fontosságára. A célzott program részét képezte a reggelit megelőző közös kézmosás, valamint az étkezést követő közös fogmosás az ajándékba kapott fogkefék segítségével. A nap folytatásaként Elek Ágnes népegészségügyi koordinátor tartott elsősegélynyújtás oktatást a gyermekek részére; az oktatás tematikája a sebellátás és sebkötözés módszertana köré szerveződött. Végezetül Farkas Dominika Adrienn vidám hip-hop koreográfiát tanított a lelkes csapat részére, így a napi testmozgás sem maradt ki a programból.
A péntek a komolyabb, társadalmi jelentőségű témák, és az azokhoz kapcsolódó programok napja volt. A rendezvény szervezői a függőségek veszélyeire, illetve megelőzésükre kívánták felhívni a jelenlévők figyelmét. A program bevezető eseményéül egy Dohányzás prevenciós társasjáték szolgált, melyet Palik Petra praxisközösségi nővér drogprevenciós foglalkozása követett, témába illő szituációs feladatokkal színesítve. Ezt követően került sor az Egészség-activity versenyre, függőséggel kapcsolatos fogalmak használatával. A nap utolsó kihívását pedig a jó és a rossz szokások témáját bemutató aszfalt rajzverseny jelentette.
A július 31-től augusztus 4-ig tartó tábor a Fitt-tábor elnevezést kapta azon oknál fogva, hogy a napi tevékenységek szerves részét a mozgással kapcsolatos programok tették ki. Az egyik kerékpártúra a Regio-Kom Térségi Kommunális Szolgáltató jászteleki telephelyére vezetett, ahol Horváth Zoltán a Regio-Kom Térségi Hulladékszállítási Nonprofit Kft. képviseletében fogadta és vezette körbe a lelkes csapatot. A vállalat telephelyén tett séta alkalmával az érdeklődők betekintést nyerhettek a szelektív válogató csarnok helységébe is.
A szerda délelőtt a strandolás jegyében telt a gyermekek nagy örömére, akik az úszás mellett víz alatti kincskereséssel tölthették az idejüket a Tölgyes Strandfürdőben. A második kerékpártúrán a táborozók Jászszentandrás felé vették az irányt, ahol betekintést nyerhettek a helyi Tangazdaság életébe, majd pedig a Tanyamúzeum egykori paraszti gazdálkodást hűen felidéző épületeit járták be.
A tábor utolsó napja a főzésről szólt: a Praxisközösség dietetikusának vezetésével a tábor résztvevői egészséges és finom ételeket készítettek, amit aztán jóízűen el is fogyasztottak. A menü hideg dinnyelevesből, reform pizzából, almás-zabpelyhes kókuszgolyóból és görögdinnyéből tevődött össze. A gyermekek nagyon ügyesnek bizonyultak a konyhában is!
Íme a receptek:

 

Hideg dinnyeleves:


Hozzávalók:
• 2 db érett nektarin vagy őszibarack
• 4 ek. citromlé
• 1/2 sárga húsú sárgadinnye (400 g)
• 1/2 kg görögdinnye
• 4 ek. méz
• 2 csipet őrölt fahéj
• 1 púpozott ek. étkezési keményítő
• néhány mentalevél
• 3 dl tej
• 1,5 dl tejszín
A fűszerek kivételével mindent összekeverünk és turmixolunk, fűszerezzük, majd hűtve tálaljuk.

 

Lusta pizza egészségesen:


Hozzávalók:
• 2 – 2,5 bögre liszt (fele rozs, fele fehér)
• 2/3 bögre víz
• 2 evőkanál étolaj
• 1 teáskanál só
• 1 teáskanál cukor
• 2 teáskanál porélesztő
• tetszőlegesen fűszerek

Mindent összekeverünk, tepsibe nyújtjuk és tetszőleges feltéttel együtt megsütjük.

 

Zabpelyhes kókuszgolyó:


Hozzávalók:
• 8 evőkanál zabpehely
• 2 db alma
• 4 kávéskanál nyírfacukor vagy eritrit
• 1 kávéskanál cukrozatlan kakaópor
• 6 evőkanál cukormentes kókuszreszelék
• 20 szem meggy

A meggy és a kókuszreszelék kivételével mindent összekeverünk. Meggyel töltjük golyónként és kókuszba forgatjuk.

 

Akik nélkül a táborok nem valósulhattak volna meg: Jászapáti Városi Önkormányzat, Tölgyes Strandfürdő, Pócs Dinnyészet, Lencse Attila, Regio-Kom Kft, Farkas Dominika Adrienn, Gróf Széchenyi István Katolikus Középiskola, a Termelőszövetkezet munkatársai. Köszönjük a támogatást!

 

Egészségcentrikus nyári tábor a Jászapáti praxisközösség szervezésében

 

 

alapel bwhozzajar bwminiszterelnokseg bw
A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.
The project is supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution.
www.svajcihozzajarulas.hu

Copyright © 2015 - Alapellátás-fejlesztési Modellprogram. Minden jog fenntartva!