header v2

yt iconfb icon

logo

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram egyik fő eredménye, hogy identitást adott az alapellátásnak, mondta el a Modellprogram 2017. április 12-i rendezvényén köszöntő beszédében Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár. Kiemelte, hogy ez az esemény valójában nem záró rendezvény, hanem mérföldkő.

A Program a WHO szakmai ajánlásai alapján került megvalósításra. A magyar lakosság egészségmutatói rendkívül kedvezőtlenek, egészségtudatossága gyenge, ezért módszeres fejlesztésre szorul. A hátrányos helyzetű lakosság életmódjában az intervenció hatására pozitív változás tapasztalható, az étrendjükben a korábbinál nagyobb hangsúlyt kap a nyers gyümölcs/zöldség, a hal és kenyérből is inkább az egészségesebbet választják, mondta el Ádány Róza professzor asszony. Kiemelte a népegészségügyi koordinátorok szerepét, akik az alapellátás korábbi és a többletszolgáltatásokat nyújtó új szakembereivel együttműködve, az egészségfejlesztési színtérprogramokat koordinálva végzik sikeresen feladataikat a Programban.

Dózsa Katalin, a Semmelweis Egyetem munkatársa a generációváltás következetes és korszerű támogatásának szükségességét emelte ki, hiszen a praxisközösség alapú, integrált együttműködés növeli a háziorvosi pálya presztízsét is. Fontos továbbá a kompetens, megfelelő kormányzati felhatalmazással és támogatással bíró országos módszertani irányítás és koordináció megteremtése.

Erre rendkívül nagy szükség van a jelenlegi helyzetben, amikor a betöltetlen praxisok kérdése egyre nagyobb kihívást jelent a biztonságos és hatékony ellátás megszervezésében, hangsúlyozta Papp Magor, a Modellprogram szakmai vezetője. A Svájci Támogatót, Erica Placella egészségügyi tanácsadó képviselte, aki elmondta, hogy elégedettek az elért eredményekkel és hangsúlyozta a további szakmai együttműködés jelentőségét.

Az integrált működés, az új szereplők megjelenése és a technikai háttér biztosítása hosszabb távon hozzájárul a háziorvosok tehermentesítéséhez, napi munkájukban a kifejezetten orvosi kompetenciát igénylő tevékenységek arányának növekedéséhez. Emellett a praxisközösségi szervezeti modell felszámolja a szolgáltatói izolációt is. Továbbá az ellátás szervezési kereteinek átalakítása növeli a hátrányos helyzetű lakosság esélyegyenlőségét.

Eljött az idő a jó gyakorlatok, közöttük az egészségi állapot felmérés és a kapcsolódó preventív többletszolgáltatások fokozatos, országos kiterjesztésére.

alapel bwhozzajar bwminiszterelnokseg bw
A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.
The project is supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution.
www.svajcihozzajarulas.hu

Copyright © 2015 - Alapellátás-fejlesztési Modellprogram. Minden jog fenntartva!