header v2

yt iconfb icon

logo

Alapellátás-fejlesztési Modellprogram és ami mögötte van.
Múlt. Jelen. Jövő?

Négy kistérség 40.000 lakosa számára 2013. szeptembere óta valóság a korszerű, 21. századi alapellátás, ami nemcsak tömeges betegellátásról, hanem megelőzésről, egészségnevelésről és korszerű, egyénre szabott beteggondozásról is szól. Az ezt lehetővé tevő, Svájci Hozzájárulással megvalósuló Alapellátás-fejlesztési Modellprogram csaknem öt év (2012-2017) sikeres működést követően, a végéhez közeledik.

A szakmapolitikai fórum során bemutatásra került a program, annak eredményei és jelentősége az alapellátás országos szintű megújításában. Az egészségtudatos közösségek kialakítását célzó, a helyi – jelentős részben hátrányos helyzetű – lakosság bevonását megvalósító praxisközösségi tevékenységről maguk a munkatársak számoltak be saját tapasztalataik alapján.

Helyszín: 1092 Budapest, Ráday utca 28. (Károli Gáspár Református Egyetem)

Dr. Papp Magor előadása --- Az alapellátás-fejlesztés tapasztalatai, az alapellátás-fejlesztés jövője

Dr. Sinkó Eszter --- A Modellprogram egészségpolitikai értékelése, a kiterjesztés költségei

Dr. Dózsa Katalin, Bóta Ákos, Bálity Csaba, Merész Gergő, Dr. Sinkó Eszter --- Praxisközösségi szolgáltatások igénybevétele, lakossági attitűdváltás a Svájci- Magyar Alapellátás-fejlesztési Modellprogram kapcsán

Prof. Dr. Ádány Róza --- A népegészségügyi szolgáltatások helye az alapellátásban, a projekt hazai és nemzetközi visszhangja

Dr. Kósa Karolina --- A hátrányos helyzetű lakosság elérése Mediátorok helye az alapellátásban

Dr. Vajer Péter --- A háziorvosi pálya presztízse, utánpótlás kilátások, kitörési pontok

Szabóné Gombkötő Éva --- A Modellprogram jelentősége a hátrányos helyzetű lakosság egészségnevelésében

Bárdos-CsenteriOrsolya, Földvári Anett, Kovács Nóra, PoráczkinéPálinkás Anita, Szabó Edit, Szőllősi Gergő József, Vinczéné Sipos Valéria, Vincze Ferenc, Sándor János (DE NK) Falusi Zsófia, Pál László, Kőrösi László (OEP)
Moravcsik-KornyickiÁgota, Kósa Zsigmond (DEEK) Fürjes Gergely, Papp Magor, ÁdányRóza --- A modellprogram prevenciós szolgáltatásainak értékelése

Dr. Szabó János --- Háziorvosi munka új minőségben

Slideshow a szünetben

A projekt 15 fős delegációja 2016. november 29. – december 1. között az alábbi intézményekben tett látogatása során sok tapasztalatot gyűjtött.

2016. november 29-én Oltenben a Pallas Klinik épületében fogadták delegációnkat. A szemészeti alapellátástól a csúcsellátásig mindent biztosító központban, a szemészeti részleg orvosigazgatója, prof. Heinrich Gerding és munkatársa, Somfai Gábor mutatta be nekünk a svájci egészségügyi és egészségbiztosítási rendszer sajátosságit, valamint a Klinikán végzett munkát.

A Klinika fő profilját a szemészeti, ezen belül a lézeres beavatkozások, valamint bőrproblémákkal kapcsolatos kezelések és a plasztikai sebészeti műtétek, ortopédiai ellátás alkotják. Az egyetemileg akkreditált gyakorlati helyet nyújtó poliklinika filozófiája szerint családias, emberközeli környezetben nyújtanak minőségi ellátást. Az Oltenben található Pallas Klinikát 1994-ben Grigoris Pallas alapította, jelenleg Svájcban 14 helyszínen működik ilyen klinika.

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram Jászapáti Praxisközössége a XII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából, a Mályvavirág Alapítvánnyal együttműködve Keresd a GyöngyöM! címmel akciót hirdetett Jászapátin és Jászkiséren is. A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusában alakult azzal a céllal, hogy széles körben tájékoztassa az egészséges nőket a méhnyakrákról és felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára, valamint támogassa a méhnyakrákos betegeket a testi és lelki felépülésben és információval segítse őket a gyógyulás időszakában.

  Müller Anita 2017 nyarának elején kezdte meg munkáját, s mindössze néhány hét leforgása elég volt ahhoz, hogy a csapat oszlopos tagjává váljék. Hogy oldalunk követői is megismerhessék, következzen néhány sor bemutatkozásul a kolléganő tollából:

 

Jászapátiban a gyermekek számára egészséges életmóddal kapcsolatos nyári tábort szervezett a Jászapáti Praxisközösség. Az egy hetes tábor, melynek fő helyszínéül az Egészség-Lak, ismertebb nevén a „régi bölcsőde” épülete szolgált, három egymást követő alkalommal került megrendezésre a nyári szünidő ideje alatt.
A június 26-30 között, valamint a július 24-28 között megvalósult táboroztatások elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekek számára kerültek megszervezésre, és elsődleges célkitűzésük az egészséges életmódra való nevelés volt. A szünidei rendezvényen résztvevő gyermekek toborzására a Praxisközösség segéd-egészségőrei vállalkoztak.

Gyógytornász többletszolgáltatásunk népszerűségét tükrözi, hogy a helyi sportegyesület (BMSE) kérésére baleset megelőző gyógytornát szerveztünk a nyári hónapokban az edző, Kovács Ferenc megkeresésének eleget téve – írja Szabóné Gombkötő Éva, Berettyóújfalu praxisközösségünk népegészségügyi koordinátora. Ebben az időszakban az iskolai gyógytorna foglalkozások szünetelnek, így a fennmaradó kapacitásunkat fordítottuk az aktív sportot folytatókra.

2017. június 14-16. között került sor fogászati szűrővizsgálatokra Hencida és Komádi településeken a Máltai Szeretetszolgálat támogatásával, az OTP által működtetett szűrőbusz szolgáltatásainak igénybevételével. A szűrővizsgálatokra minden évben más-más helyszínen kerül sor, céljuk a hátrányos helyzetű településeken élő gyermekek fogászati szűrése.

Életmód 2.0 konferencia a TÉT Platform szervezésében

2017. szeptember 28-án került sor a TÉT Platform szervezésében az Életmód 2.0 nevet viselő konferenciára. A Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform egy széles horizontú, társadalmi szintű kooperáció, mely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy a legkiterjedtebb módszereket alkalmazva felvegye a harcot az egészségtelen, mozgásszegény életmód, s az abból eredő elhízás illetve számos betegséggel szemben.
A Platform küldetéseként fogalmazta meg, hogy egy olyan véleményformáló és információs központként funkcionáljon, mely a testmozgás, az életmód és a táplálkozás területét öleli fel. A tudományos Platform hatékony működéséhez a témában érintett és az ezen a területen tevékenykedő felelős kormányzati szervek, tudósok és civil szervek, valamint az élelmiszeripari vállalatok képviselői járulnak hozzá kiterjedt összefogás keretein belül.

Ez alkalommal Hevesi Praxisközösségünk új pszichológusát, Vásárhelyi Dorottyát mutatjuk be. Dorottya a mentális egészség mellett a fizikai egészségnek is elkötelezett híve és hírnöke is egyben. A következőkben az ő sokoldalú tevékenységével ismerkedhetünk meg.

 

2017. október 25-én, szerdán a Heves megyei Átányba látogattak az Országos Közegészségügyi Intézet EFOP 1.8.0- VEKOP-17 projektjének szakemberei a Hevesi Praxisközösség meghívására. A projekt dolgozói hasznosnak találták, hogy betekintést nyerhettek a helyi praxisközösség sokrétű munkájába, s megismerhették a település sajátos életét.

nővér magazin kép

A Nővér szakfolyóirat augusztusi számában jelent meg Modellprogramunkról egy érdekes cikk Az ápolás gyakorlata: Mérföldkő az Alapellátás-fejlesztésben címmel, amely a dokumentum 32. oldalától olvasható.

„Együnk együtt egészségesen” elnevezésű egészségnapot tartottunk Borsodnádasdon, 2017. november 4-én Borsodnádasd Város Önkormányzata, Borsodnádasd Roma Kisebbségi Önkormányzata, a Borsodnádasdi Közösségi Ház és Könyvtár, valamint az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram Borsodnádasd praxisközösségének közös szervezésében.

 

Ezen cikkünkben Palik Petrát , a Jászapáti Praxisközösség praxisközösségi nővérét és praxisközösségen belül végzett áldozatos tevékenységét ismerhetjük meg. Petrának a praxisközösség nem csak munkát, hanem egy támogató, családias légkört is biztosít a kezdetektől fogva, segítve őt nap mint nap az eredményes és szívvel-lékekkel végzett munkában. Az alábbiakban az ő bemutatkozását olvashatjuk. 

A hátrányos helyzetű lakosság elérése mediátorok segítségével az alapellátásban

A Modellprogram bemutatása, az alapellátás-fejlesztés tapasztalatai és jövője

A Modellprogram problémaorientált egészségpolitikai értékelése, ajánlások

A praxisközösségek működésének hatásai a társadalombiztosítási adatok tükrében

A praxisközösségi modell hatása a lakosság preventív szolgáltatásokkal kapcsolatos attitűdjére és elégedettségére

A praxisközösségi működés eredményei Romák körében

Az Ischaemiás szívbetegek gyógyszeres kezelése indikátor (FV07), mint háziorvosi jelentések adataira támaszkodó indikátor

Effects of GP clusters’ operations in light of national health insurance data

Evaluation of standardized drug dispensing ratios and associated factors in Hungary 2012-2015

Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása

Indicators for routine PHC monitoring

Kiterjesztésre vonatkozó modellszámítás

Model calculations for scaling-up

Népegészségügyi fókuszú alapellátás-fejlesztés

Problem-oriented health policy evaluation of the Modell Program, Recommendations

Short-term cost-effectiveness outcomes of the intervention area regarding myocardial infarction and stroke

Korai halálozás és stroke-AMI miatti hospitalizáció, mint háziorvosi indikátor

Standardizált és nem standardizált indikátorok együttes alkalmazásán alapuló monitoring

The impact of the Model Program on the attitude and satisfaction with preventive (additional) services

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram egyik fő eredménye, hogy identitást adott az alapellátásnak, mondta el a Modellprogram 2017. április 12-i rendezvényén köszöntő beszédében Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár. Kiemelte, hogy ez az esemény valójában nem záró rendezvény, hanem mérföldkő.

A Program a WHO szakmai ajánlásai alapján került megvalósításra. A magyar lakosság egészségmutatói rendkívül kedvezőtlenek, egészségtudatossága gyenge, ezért módszeres fejlesztésre szorul. A hátrányos helyzetű lakosság életmódjában az intervenció hatására pozitív változás tapasztalható, az étrendjükben a korábbinál nagyobb hangsúlyt kap a nyers gyümölcs/zöldség, a hal és kenyérből is inkább az egészségesebbet választják, mondta el Ádány Róza professzor asszony. Kiemelte a népegészségügyi koordinátorok szerepét, akik az alapellátás korábbi és a többletszolgáltatásokat nyújtó új szakembereivel együttműködve, az egészségfejlesztési színtérprogramokat koordinálva végzik sikeresen feladataikat a Programban.

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram egyik fő eredménye, hogy identitást adott az alapellátásnak, mondta el a Modellprogram 2017. február 12-i rendezvényén köszöntőbeszédében Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár. Kiemelte, hogy ez az esemény valójában nem záró rendezvény, hanem mérföldkő.

A Program a WHO szakmai ajánlásai alapján került megvalósításra. A magyar lakosság egészségmutatói rendkívül kedvezőtlenek, egészségtudatossága gyenge, ezért módszeres fejlesztésre szorul. A hátrányos helyzetű lakosság életmódjában az intervenció hatására pozitív változás tapasztalható, az étrendjükben a korábbinál nagyobb hangsúlyt kap a nyers gyümölcs/zöldség, a hal és kenyérből is inkább az egészségesebbet választják, mondta el Ádány Róza professzor asszony. Kiemelte a népegészségügyi koordinátorok szerepét, akik az alapellátás korábbi és a többletszolgáltatásokat nyújtó új szakembereivel együttműködve, az egészségfejlesztési színtérprogramokat koordinálva végzik sikeresen feladataikat a Programban.

Véget értek az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram szervezésében lebonyolított Praxisközösségi Családi- és Sportnapok. A sportnapokon tartott vetélkedősorozat döntőjét Jászapátiban tartották meg 2016. október 14-én. Gratulálunk a nyertes berettyóújfalui, József Attila Általános Iskola csapatának.

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram szervezésébe megvalósult Praxisközösségi Családi- és Sportnapok negyedik – a végső döntő előtti –, utolsó állomása Borsodnádasd volt.

A hevesi Praxisközösségi Családi- és Sportnap 2016. október 7-én került megrendezésre, a hevesi a Szent Gellért Katolikus Általános iskolában. A sportvetélkedőn a hevesi praxisközösségből 6 iskola, összesen közel 90 diákja és felkészítő tanáraik vettek részt.

Mozgás és családi élmény Jászapátin - A Praxisközösségi Sportnapok keretében megrendezett iskolák közötti sportvetélkedők második állomása Jászapátiban volt. A szeptember 30-án megtartott rendezvényen az általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak vetélkedőjével kezdődött a program, majd az azt követő családi sportnappal folytatódott. 

alapel bwhozzajar bwminiszterelnokseg bw
A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.
The project is supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution.
www.svajcihozzajarulas.hu

Copyright © 2015 - Alapellátás-fejlesztési Modellprogram. Minden jog fenntartva!