header v2

yt iconfb icon

logo

Alapellátás-fejlesztési Modellprogram és ami mögötte van.
Múlt. Jelen. Jövő?

Négy kistérség 40.000 lakosa számára 2013. szeptembere óta valóság a korszerű, 21. századi alapellátás, ami nemcsak tömeges betegellátásról, hanem megelőzésről, egészségnevelésről és korszerű, egyénre szabott beteggondozásról is szól. Az ezt lehetővé tevő, Svájci Hozzájárulással megvalósuló Alapellátás-fejlesztési Modellprogram csaknem öt év (2012-2017) sikeres működést követően, a végéhez közeledik.

A szakmapolitikai fórum során bemutatásra került a program, annak eredményei és jelentősége az alapellátás országos szintű megújításában. Az egészségtudatos közösségek kialakítását célzó, a helyi – jelentős részben hátrányos helyzetű – lakosság bevonását megvalósító praxisközösségi tevékenységről maguk a munkatársak számoltak be saját tapasztalataik alapján.

Helyszín: 1092 Budapest, Ráday utca 28. (Károli Gáspár Református Egyetem)

Dr. Papp Magor előadása --- Az alapellátás-fejlesztés tapasztalatai, az alapellátás-fejlesztés jövője

Dr. Sinkó Eszter --- A Modellprogram egészségpolitikai értékelése, a kiterjesztés költségei

Dr. Dózsa Katalin, Bóta Ákos, Bálity Csaba, Merész Gergő, Dr. Sinkó Eszter --- Praxisközösségi szolgáltatások igénybevétele, lakossági attitűdváltás a Svájci- Magyar Alapellátás-fejlesztési Modellprogram kapcsán

Prof. Dr. Ádány Róza --- A népegészségügyi szolgáltatások helye az alapellátásban, a projekt hazai és nemzetközi visszhangja

Dr. Kósa Karolina --- A hátrányos helyzetű lakosság elérése Mediátorok helye az alapellátásban

Dr. Vajer Péter --- A háziorvosi pálya presztízse, utánpótlás kilátások, kitörési pontok

Szabóné Gombkötő Éva --- A Modellprogram jelentősége a hátrányos helyzetű lakosság egészségnevelésében

Bárdos-CsenteriOrsolya, Földvári Anett, Kovács Nóra, PoráczkinéPálinkás Anita, Szabó Edit, Szőllősi Gergő József, Vinczéné Sipos Valéria, Vincze Ferenc, Sándor János (DE NK) Falusi Zsófia, Pál László, Kőrösi László (OEP)
Moravcsik-KornyickiÁgota, Kósa Zsigmond (DEEK) Fürjes Gergely, Papp Magor, ÁdányRóza --- A modellprogram prevenciós szolgáltatásainak értékelése

Dr. Szabó János --- Háziorvosi munka új minőségben

Slideshow a szünetben

A projekt 15 fős delegációja 2016. november 29. – december 1. között az alábbi intézményekben tett látogatása során sok tapasztalatot gyűjtött.

2016. november 29-én Oltenben a Pallas Klinik épületében fogadták delegációnkat. A szemészeti alapellátástól a csúcsellátásig mindent biztosító központban, a szemészeti részleg orvosigazgatója, prof. Heinrich Gerding és munkatársa, Somfai Gábor mutatta be nekünk a svájci egészségügyi és egészségbiztosítási rendszer sajátosságit, valamint a Klinikán végzett munkát.

A Klinika fő profilját a szemészeti, ezen belül a lézeres beavatkozások, valamint bőrproblémákkal kapcsolatos kezelések és a plasztikai sebészeti műtétek, ortopédiai ellátás alkotják. Az egyetemileg akkreditált gyakorlati helyet nyújtó poliklinika filozófiája szerint családias, emberközeli környezetben nyújtanak minőségi ellátást. Az Oltenben található Pallas Klinikát 1994-ben Grigoris Pallas alapította, jelenleg Svájcban 14 helyszínen működik ilyen klinika.

A hátrányos helyzetű lakosság elérése mediátorok segítségével az alapellátásban

A Modellprogram bemutatása, az alapellátás-fejlesztés tapasztalatai és jövője

A Modellprogram problémaorientált egészségpolitikai értékelése, ajánlások

A praxisközösségek működésének hatásai a társadalombiztosítási adatok tükrében

A praxisközösségi modell hatása a lakosság preventív szolgáltatásokkal kapcsolatos attitűdjére és elégedettségére

A praxisközösségi működés eredményei Romák körében

Az Ischaemiás szívbetegek gyógyszeres kezelése indikátor (FV07), mint háziorvosi jelentések adataira támaszkodó indikátor

Effects of GP clusters’ operations in light of national health insurance data

Evaluation of standardized drug dispensing ratios and associated factors in Hungary 2012-2015

Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása

Indicators for routine PHC monitoring

Kiterjesztésre vonatkozó modellszámítás

Model calculations for scaling-up

Népegészségügyi fókuszú alapellátás-fejlesztés

Problem-oriented health policy evaluation of the Modell Program, Recommendations

Short-term cost-effectiveness outcomes of the intervention area regarding myocardial infarction and stroke

Korai halálozás és stroke-AMI miatti hospitalizáció, mint háziorvosi indikátor

Standardizált és nem standardizált indikátorok együttes alkalmazásán alapuló monitoring

The impact of the Model Program on the attitude and satisfaction with preventive (additional) services

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram egyik fő eredménye, hogy identitást adott az alapellátásnak, mondta el a Modellprogram 2017. április 12-i rendezvényén köszöntő beszédében Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár. Kiemelte, hogy ez az esemény valójában nem záró rendezvény, hanem mérföldkő.

A Program a WHO szakmai ajánlásai alapján került megvalósításra. A magyar lakosság egészségmutatói rendkívül kedvezőtlenek, egészségtudatossága gyenge, ezért módszeres fejlesztésre szorul. A hátrányos helyzetű lakosság életmódjában az intervenció hatására pozitív változás tapasztalható, az étrendjükben a korábbinál nagyobb hangsúlyt kap a nyers gyümölcs/zöldség, a hal és kenyérből is inkább az egészségesebbet választják, mondta el Ádány Róza professzor asszony. Kiemelte a népegészségügyi koordinátorok szerepét, akik az alapellátás korábbi és a többletszolgáltatásokat nyújtó új szakembereivel együttműködve, az egészségfejlesztési színtérprogramokat koordinálva végzik sikeresen feladataikat a Programban.

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram egyik fő eredménye, hogy identitást adott az alapellátásnak, mondta el a Modellprogram 2017. február 12-i rendezvényén köszöntőbeszédében Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár. Kiemelte, hogy ez az esemény valójában nem záró rendezvény, hanem mérföldkő.

A Program a WHO szakmai ajánlásai alapján került megvalósításra. A magyar lakosság egészségmutatói rendkívül kedvezőtlenek, egészségtudatossága gyenge, ezért módszeres fejlesztésre szorul. A hátrányos helyzetű lakosság életmódjában az intervenció hatására pozitív változás tapasztalható, az étrendjükben a korábbinál nagyobb hangsúlyt kap a nyers gyümölcs/zöldség, a hal és kenyérből is inkább az egészségesebbet választják, mondta el Ádány Róza professzor asszony. Kiemelte a népegészségügyi koordinátorok szerepét, akik az alapellátás korábbi és a többletszolgáltatásokat nyújtó új szakembereivel együttműködve, az egészségfejlesztési színtérprogramokat koordinálva végzik sikeresen feladataikat a Programban.

Véget értek az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram szervezésében lebonyolított Praxisközösségi Családi- és Sportnapok. A sportnapokon tartott vetélkedősorozat döntőjét Jászapátiban tartották meg 2016. október 14-én. Gratulálunk a nyertes berettyóújfalui, József Attila Általános Iskola csapatának.

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram szervezésébe megvalósult Praxisközösségi Családi- és Sportnapok negyedik – a végső döntő előtti –, utolsó állomása Borsodnádasd volt.

A hevesi Praxisközösségi Családi- és Sportnap 2016. október 7-én került megrendezésre, a hevesi a Szent Gellért Katolikus Általános iskolában. A sportvetélkedőn a hevesi praxisközösségből 6 iskola, összesen közel 90 diákja és felkészítő tanáraik vettek részt.

Mozgás és családi élmény Jászapátin - A Praxisközösségi Sportnapok keretében megrendezett iskolák közötti sportvetélkedők második állomása Jászapátiban volt. A szeptember 30-án megtartott rendezvényen az általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak vetélkedőjével kezdődött a program, majd az azt követő családi sportnappal folytatódott. 

2016 szeptemberétől – a korábbi csoport sikerére való tekintettel – újra kismamatorna indult Járdánházán.

Borsodnádasd Praxisközösség felkérést kapott a Jövő Borsodnádasdjáért Egyesülettől (JBE), hogy az Egészségsátor szolgáltatásainak keretein belül különböző egészségnevelő programokkal színesítsék a nádasdi Családi napot.

Heves Praxisközösségben, augusztus hónapban a kömlői közmunkásoknak Kissné Vízkeleti Anna védőnő, Tóth Adrienn népegészségügyi koordinátor és Buj József dietetikus tartott egészséges életmóddal kapcsolatos foglalkozásokat.

Berettyóújfalu Praxisközösség szakemberinak mozgalmasan telt az augusztus, mert a berettyóújfalui Termál Ligetben hetente kétszer, az Erzsébet étkeztetés program keretein belül, Hencidán napi rendszerességgel tartottak egészségnevelő foglalkozásokat.

A Jászapáti Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, Farkas Miklós idén is meghívta a Praxisközösséget a Hagyományőrző Roma Napra, amit 2016. augusztus 27-én tartottak meg.

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram szervezésében Praxisközösségi sportnapok veszik kezdetét 2016. szeptember 26-án, ahol vetélkedősorozat keretében 12 fős iskolás csapatok játszanak egymás ellen.

Borsodnádasd Praxisközösség, az Ózdi Almási Balogh Pál Kórház Egészségfejlesztési Irodája, és a Magyar Rákellenes Liga Borsodnádasdi Alapszervezete közös Egészségsátorral várta az érdeklődőket a IX. Molnárkalács fesztiválon.

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram Jászapáti Praxisközösségének szakemberei július 25-29. között tematikus Egészségtábort szerveztek a helyi gyerekeknek az Egészség Lakban. A táborra a gyerekek toborzását a praxisközösség segéd-egészségőrei végezték. 

Berettyóújfalu Praxisközösség az elmúlt év sikereit követően július 20-24. között ismét kitelepült a debreceni Campus Fesztiválra, ahol vérnyomást-, vércukrot mértek, BMI-t számoltak, egyéni tanácsadást nyújtottak és játékos feladatokkal szórakoztatták a résztvevőket.

A Heves Praxisközösség által szervezett szünidei klubok immár harmadik éve működnek sikeresen Átányban. Az idei nyáron három alkalommal vehették részt a gyerekek játékos, egészségnevelő foglalkozásokon.

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram szakmai vezetése 2016. június 22-én az Országos Tisztiorvosi Hivatal Fodor József termében számolt be a Program aktualitásairól és óvodásoknak szóló egészségfejlesztő verses-mesekönyvét is bemutatta.

alapel bwhozzajar bwminiszterelnokseg bw
A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.
The project is supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution.
www.svajcihozzajarulas.hu

Copyright © 2015 - Alapellátás-fejlesztési Modellprogram. Minden jog fenntartva!