header v2

yt iconfb icon

logo

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram egy népegészségügyi fókuszú Program, melynek célja, hogy hozzájáruljon a magyar lakosság egészségi állapotának javításához azáltal, hogy az ellátottak számára nemcsak alap betegellátást biztosít, hanem különös hangsúlyt fektet a prevencióra betegségmegelőzési programok, szűrések, tanácsadási és egészségfejlesztési szolgáltatások szervezése segítségével. Kiemelt célként kezeli az ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségeinek felszámolását, a hátrányos helyzetű lakosság bevonását, különös tekintettel a roma lakosságra. 

A Modellprogram kidolgozása és tesztelése a helyi kisebbségi önkormányzatokkal, helyi egészségügyi és szociális eletkepek02szolgálatokkal és orvosi karokkal együttműködésben zajlik.

A 2012-2017 között zajló Alapellátás-fejlesztési Modellprogram közvetlen összefüggésben áll a Kormányprogrammal: hozzájárul ahhoz, hogy az orvosok több időt fordíthassanak valódi prevenciós feladatok elvégzésére, betegellátásra, - gondozásra, egészségnevelésre és oktatásra, valamint megfeleljenek a végleges gyógyulást nyújtó feladatoknak. A Modellprogram tapasztalatai alapként szolgálnak az országos egészségpolitika számára, melyek a hazai alapellátási rendszer megújításának bázisait jelenthetik a közeljövőben.

A Modellprogram keretein belül sor kerül egy hatékony informatikai rendszer kidolgozására is, mely szoftverei által segíti a praxisközösségek adminisztratív feladatait, biztosítja az egészségi állapot felmérést, a meglévő, illetve felmerülő kockázati tényezők kiszűrését. Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram ezzel az egységes infokommunikációs megoldással együtt teremti meg a betegellátás újraszervezésének és optimalizálásának kereteit, továbbá járul hozzá a lakosság egészségi állapotának javításához.

A Modellprogram a Svájci Hozzájárulás keretében valósul meg, melyről bővebben az alábbiakban olvashat. 

 

A Svájci Hozzájárulás

Svájc állampolgárai a 2006-os népszavazás során hagyták jóvá az EU kibővítéséhez történő Svájci Hozzájárulás odaítélését 1 milliárd svájci frank (210 milliárd forint) értékben a 2004-ben az Európai Unióhoz 10 újonnan csatlakozó ország részére.

A Svájci Hozzájárulás vissza nem térítendő pénzügyi támogatást nyújt Magyarország részére, melynek célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek Európai Unión belüli csökkentése. A Svájci-Magyar Együttműködési Programból Magyarország több mint 130 millió svájci frank, azaz körülbelül 31 milliárd forint támogatásban részesül. A hozzájárulás segítségével közel negyven projekt és a pályázati alapokon keresztül, több mint száz kisebb projekt valósul meg. Az együttműködés egyik kulcsfontosságú területe az egészségügy, amelyhez a rendelkezésre álló pénzügyi keret a teljes program 10%-a, azaz 13 millió svájci frank.

További információk: 

Svájci Hozzájárulás    -    Swiss Contribution 

 

A Projekt főbb adatai

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogramot a Svájci-Magyar Együttműködési Program 8. prioritási területén belül mintaprojekt beazonosításáról szóló 1240/2011. (VII. 15.) Korm. határozat nevesíti.

A projekt címe: Az egészségügy forrásainak felhasználásával népegészségügyi fókuszú alapellátás-szervezési modellprogram Virtuális Ellátó Központ támogatásával

A projekt rövidített címe: Alapellátás-fejlesztési Modellprogram

A projekt kedvezményezettje, végrehajtója, a konzorcium elnöke: Állami Egészségügyi Ellátó Központ

A projekt időtartama: 2012. július 12.- 2016. június 30.

A projekt összköltségvetése: 15 294 118 CHF (3 682 517 732 HUF).

A projekt összes, elszámolható költségének 85%-át a Svájci Hozzájárulási Alap fedezi, emellett a fennmaradó 15% saját erőt a Magyar Költségvetés biztosítja.

 

 

alapel bwhozzajar bwminiszterelnokseg bw
A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.
The project is supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution.
www.svajcihozzajarulas.hu

Copyright © 2015 - Alapellátás-fejlesztési Modellprogram. Minden jog fenntartva!